به گزارش گروه اقتصادی قدس آنلاین، محمد حاجرسولیها مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب در خصوص آخرین وضعیت سد کرخه و دیگر سدهای استان خوزستان اظهار داشت: حدود سهماه است که کسانی به صورت شبانهروزی در بخش مدیریت سد کرخه تلاش میکنند.
وی افزود: حجم آبی که الان در سد کرخه ذخیره شده، بیش از ۶ میلیارد مترمکعب است که در مقام مقایسه می توان گفت حدود ۳۴ برابر سد کرج، حجم موجود آب سد کرخه است.
حاجرسولیها با بیان اینکه "میزان بارشهای کشور در سال آبی جاری به مرز ۲۹۰ میلیمتر رسیده"، گفت: از این میزان حدود ۸۵ میلیمتر مربوط به جبهه بارشهای اخیری است که از ۲۶ اسفندماه آغاز شده و در ایام نوروز شاهد بارشهای آن بودیم.
وی ادامه داد: حاصل این بارشها به لحاظ روان آب در سطح کشور حدود ۵۰ میلیارد مترمکعب بود که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل، بالغ بر ۳.۵ برابر بوده است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب تصریح کرد: با مقایسه روند فعلی با روند ۵۰ ساله کشور، پیشبینی می کنیم ۳۰ تا ۴۰ درصد در زمان باقی مانده از سال آبی جاری به حجم روانآبهای کشور افزوده شود و این عدد حداقل به ۷۰ میلیارد مترمکعب خواهد رسید.
وی افزود: این درحالی است که در کل سال آبی گذشته حجم ورودی به سدهای کشور ۲۶ میلیارد مترمکعب بوده که پیش بینی می کنیم این میزان تا پایان سال آبی جاری به سه برابر سال آبی گذشته برسد.
حاجرسولیها با بیان اینکه "از روانآبهای ۵۰ میلیارد مترمکعبی سال آبی جاری چیزی در حدود ۲۰ میلیارد مترمکعب در سدها ذخیره شده و ۳۰ میلیارد مترمکعب آن هم به عنوان مصارف مختلف و به صورت مصارف زیست محیطی در تالابها استفاده شده و بخشی هم به صورت سرریز روانه دریاها شده است.
وی ادامه داد: بسیاری از تالابهای مهم کشور تاکنون آبگیری شده؛ از ابتدای مهرماه ۹۷ تا امروز تقریبا دریاچه ارومیه ۵۰ سانتیمتر افزایش ارتفاع آب داشته و تالاب شادگان و هورالعظیم که سالها مردم خوزستان را رنج می دادند و منشأ گردوغبار بودند، شرایط مطلوبی امروز دارند.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب اذعان داشت: تالابهای مهارلو، پریشان، تشتک، بختگان، گمیشان، آجیگل، آقاگل و ... آبگیری شدند و در مجموع به برکت این بارندگیها ۴۰ تالاب مهم کشور آبگیری شد.
همین ۲ هزار تا ۲۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه سیلاب رهاسازی شده، خساراتی تا الان زده و روستاها و شهرهایی دچار آبگرفتگی شدهاند، حالا تصور کنید که سد کرخه نبود و سه برابر این میزان آب به پایین دست میرفت، در این صورت چه فاجعه انسانی و زیستمحیطی بزرگی ایجاد میشد؟
وی افزود: بحث مهم دیگر خساراتی است که متأسفانه وارد شده اما با مدیریت و کنترلی که همکاران ما در رودخانههایی که سد دارند انجام دادهاند، توانستند شرایط را کنترل کنند؛ نتایج این کنترل آب از طریق سدها، موجب شده تا نسبت به تلفات سیلابهایی که در این احجام در جهان اتفاق میافتد، تلفات جانی و مالی کمتری داشته باشیم.
حاج رسولیها از وقوع و مهار سیلابی ۲۰۰ ساله توسط سد کرخه خبر داد و گفت: سیلابی با دبی متوسط ۵۹۰۰ مترمکعب بر ثانیه و دبی لحظهای ۸۴۰۰ مترمکعب بر ثانیه رخ داد که سد کرخه این سیلاب عظیم را مهار کرد و به مقدار ۲ هزار تا ۲۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه تعدیل کرد.
وی ادامه داد: همین ۲ هزار تا ۲۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه سیلاب رهاسازی شده، خساراتی تا الان زده و روستاها و شهرهایی دچار آبگرفتگی شدهاند، حالا تصور کنید که سد کرخه نبود و سه برابر این میزان آب به پایین دست میرفت، در این صورت چه فاجعه انسانی و زیستمحیطی بزرگی ایجاد میشد؟ اما به برکت این سازه بزرگ ۳ کیلومتری، این سیلاب را کنترل کردیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب تصریح کرد: تمام سعی ما در سازمان آب و برق خوزستان و مدیریت سد کرخه بر این است که پایداری این سد را کنترل کنیم و مدیریت ورودی ها و خروجی ها را به نحوی انجام دهیم تا سیلابهایی که پیش بینی می شود تا پایان فروردین ماه و ابتدای اردیبهشت ماه هم ادامه داشته باشد را باز هم بتوانیم مدیریت کنیم.
حاجرسولیها با بیان اینکه "در این مدت ۸.۵ میلیارد مترمکعب سیلاب وارد سد کرخه شده"، گفت: ورودی ۸.۵ میلیارد مترمکعبی به سد کرخه بیسابقه بوده به طوری که در تاریخ آماری منابع آب کشور چنین آماری تاکنون ثبت نشده بود.
وی افزود: بهتدریج اجبار داریم که تخلیههایی را انجام دهیم تا بتوانیم در سیلابهای بعدی، پیک سیلابها را بگیریم.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب خاطرنشان کرد: پایداری سد کرخه در سلامت کامل است، بیش از ۱۲۰۰ ابزار دقیق این سد به صورت مستمر در حال قرائت است و هیچ مشکلی را تاکنون شاهد نبودیم.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/
نظر شما